Musluman Tuccar&Medine Pazari
Sevgili Dostlar,
Yuce Allah, insanlara dogru yolu gostermesi icin 124 bin peygamber gondermistir. Her bir peygamber kendi toplumunda yasamis olan en faziletli kisiler olup etrafindaki insanlara her yonu ile ornek teskil etmislerdir. Ayni zamanda her peygamberin bir de zanaatlari vardir. Ornegin Idris Peygamber terzilik, Suayip Aleyhisselam hayvancilik, Davut Aleyhisselam demircilik, Zekeriyya Aleyhisselam marangozluk, Isa aleyhisselam ciftcilik yapmistir.
Alemlere rahmet olarak gonderilmis Yuce Peygamberimiz Muhammed Mustafa SAV. ise ticaretle ugrasmistir. Peygamber efendimiz, onun dedesi, amcalari, 4 halife ve peygamberimizin esi Hz hatice nin her birinin ortak ozelligi TACIR olmalaridir. Cennetle mujdelenen 10 sahabinin hemen hemen hepside ticaretle istigal eden tuccarlardir.
Peygamber efendimiz, hem bizzat ticaret ile ugrasmis hemde ummetine ticaret yapmayi tavsiye etmistir. Bu konu ile ilgili cok sayida hadisi serif rivayet edilmistir. Bu hadisi seriflerden bir tanesinde, “Pazarimiza mallarini getirip, muminlerin ihtiyaci olan mallarin ticaretini yapmak allah yolunda cihat yapmak gibidir.” buyurmuslardir.
Muslumanlar hicretle birlikte Mekkeden Medineye goc ettiklerinde, peygamber efendimizin ilk icraatlerinden biri, mevcut pazarlari gezip, fikir sahibi olmak idi. Medine’deki pazarlar cogunlukla yahudilerin hakimiyetinde oldugundan, peygamber efendimiz “bu pazarlar asla bize uygun degildir buyurup”, “Benu Saide” bolgesinde, eski bir mezarligin yanindaki duz araziyi muslumanlar icin Pazar yeri olarak belirlemistir.
Her daim olumu hatirlatip, dunyaya meyletmeyi azaltigii icin mezarligin yanina kurulan Medine pazarinda, islam ticareti sekillenmis, islami ticari faliyet presipleri ortaya cikmistir. Bizzat Peygamberimiz tarafindan kurulan medine pazarinin en onemli ozelligi, diger pazarlardaki gibi kimsenin sabit yeri olmamasi ve bu pazarda kimseden vergi alinmayacak olmasidir.
Medine pazarindaki faliyetlerin kontol edilmesi, yapilan alisverislerin denetlenmesi icin Hisbe teskilati kurulmus. Hisbe teskilatinda gorevli olan kisilere muhtesib ismi verilmistir. Muhtesibleri gunumuzdeki zabitalar gibi dusunebiliriz. Pazari bizzat denetleyen peygamber efendimiz, islak bugdaylari alta, kuru bugdaylari ise uste koyarak hile yapan tuccara, “Bizi aldatan bizden degildir” buyurmuslardir. Ticareti hileli yapan kisi hem dinini hem imanini hem ahiretini kaybedebilir.
Medine Pazari’nda bizzat muhtesiblik yapmis olan yuce Peygamberimiz, 5 sahabiyi muhtesib olarak gorevlendirmistir. 5 muhtesibin ikisi bayan sahabilerden secilmistir. Semra bt. Nuheyki ve Sifa bt Abdullah. Bayan muhtesib Semra bt Nuheyki ayni Hz Omer gibi kirbac tasirdi. Muhtesibler gayri mesru davranislarda bulunanlara aninda mudahele eder, kendilerine yapilan dilek ve sikayetleri de degerlendirirlerdi. Ticaretinde haksizlik usulsuzluk, tartida hile, yapanlara ceza verirlerdi.
Medine pazari Cahiliye aliskinliklarindan siyrilmis, adaletli ve ahlakli bir ekonomik sistemin yani islam ekonomisinin temellerini olusturmustur.
Medine pazarina ve hisbe teskilatinda baktigimizda, uygulanan ekonomik modelin bugunki kapitalist uygulamadan cok farkli oldugu gorulmektedir. Peygamber efendimizin uyguladigi modelin temelinde adalet ve ahlak anlayisi yatmaktadir. Bir tuccardan beklenen en onemli sey “Emr bil maruf nehy anil ,munker (iyiligi emredip kotulukten sakindirmak) kaidesine uygun hareket etmesi, Helal a ve harama dikkat etmesidir.
Islam ahlaki ve islam prensibleri ile sekillenmis Medine pazari ogretisi ile yetisen bircok sahabe, daha sonra dunyanin cesitli yerlerine dagilarak, gittikleri yerlerde hem ticaretle ile ugrasmislar hemde yuce dinimizi gittileri yerlerde en guzel bir sekilde temsil etmislerdir. Bugun nufusu en kalabalik islam ulkelerinden biri olan Endonezya’nin birkac tane musluman tuccarin sayesinde musluman oldugu herkes tarafindan bilinmektedir.
Sevgili dostlar, kisaca soylemek gerekirse ticaret ile ugrasmak, Is adami olmak peygamber meslegidir. Ancak bir o kadar da sorumlulugu olan bir vazifedir. Para kazanacagiz derken ahireti kaybetme riski olan atesten bir gomlektir adeta. O sebeple gunumuz is adamlarinin MEDINE PAZARINI iyi bilmeleri iyi okumalari icap eder. Medine pazarindaki prensipleri ogrenememis bir tuccar, buradaki uygulamalari ogrenip hayatina tatbik edememis bir is adami, belki de sonsuz zarardadir.
Diger yandan bu pazarin esaslarini ruhunda sindirmis is adamlari, tum endonezya halkini musluman yapmis tuccarlar gibi olurlar. Hadiste belirtildigi uzere, Allah yolunda cihad yapmis gibi olurlar. Hem kamil bir insan olmayi, hemde ulvi bir musluman olmayi etrafindaki kisilere ogretebilirler, bu da Allah katinda kazanclarin en guzeli ve en yucesidir.
Bol kazanclar efendim!!!
Kalin saglicakla,