Şeker hastalığı’na dikkat !

Uzmanlar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şeker hastalığının (diyabet) hızla arttığını belirtti.

Samsun Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma Hastanesi Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, 1997 yılında yapılan Türkiye Diyabet Çalışması’nda yüzde 7.2 olarak tespit edilen diyabetli sayısının 2009 yılında yüzde 14.2 olarak tespit edildiğini söyledi. Dr. Dinççağ, “Geçen 12 yıl içinde şeker hastası sayısında yüzde 50 artış olmuştur. Hareketsiz yaşam, aşırı yağlı ve karbonhidratlı beslenme, televizyon başından ve bilgisayar başında uzun süre kalmak, ulaşımda araç kullanmak, asansör

kullanmak alınan enerjinin depo edilmesine ve obeziteye yol açmaktadır. Şişmanlık (obezite), şeker hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Gizli şeker adı verilen aç karnına ölçülen kan şekerinin normal aralığın üst sınırında olduğu ancak tokluk kan şekerinin yüksek bulunduğu durumlar da bu orana ilave edilirse, toplumda şeker hastası oranı yüzde 25’lere ulaşmaktadır. Şeker hastası ve obezitenin bu artışı gelecek yıllarda daha çok kalp hastalığı, daha çok şeker hastalığının komplikasyonlarının artması demektir.

Bu artış aynı zamanda sağlık bütçelerinden daha çok harcama demektir. Sağlık hizmeti veren kurumlar daha çok hizmet verecek, daha çok insanın yaşam kalitesi tehlikeye girecektir” dedi.

ŞEKER HASTALIĞINDAKİ ARTIŞ ÖNLENEBİLİR

Şeker hastalığındaki bu artışın önlenebileceğini ifade eden Dr. Dinççağ, “Bunun için yaşam tarzı değişiklikleri gerekir. Egzersiz, günün insanının yaşamının bir parçası olmalıdır. Herkes her gün en az 30-40 dakika yürüyüş yapmalı veya yaşına veya tercihine göre bir spor aktivitesinde bulunmalıdır. Az az, sık sık yemek yenilmeli, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme tercih edilmelidir. Abur cubur yeme terk edilmelidir. Televizyon başında atıştırmadan vazgeçilmelidir. Çok yağlı yiyecekler ve kızartmalar

az tercih edilmelidir” diye konuştu.

Gelecekte diyabetin önlenmesi için dünya çapında eğitim programları yürütüldüğünü kaydeden Dr. Dinççağ, “Bu programların aslı, kilo kontrolü, egzersiz ve sağlıklı beslenme üzerinedir. Çocukluk çağında obezite için anneler uyarılmalıdır. Çocukların bol bol koşup oynaması, spor yapması sağlanmalıdır. Gelecekteki diyabet salgınının önlenebilmesi ve koruyucu sağlık hizmetlerinin daha fazla etkin kılınması için toplumun her kesimi daha çok çaba göstermelidir” uyarısında bulundu.

Post Author: admin

Leave a Reply